divendres, 7 de juny del 2013

Análisi d'un bloc polític


Per a l'anàlisi lexicomètrica he investigat un bloc polític. Concretament el de la diputada al parlament espanyol i líder del partit UpyD Rosa Díez. Per alguna raó que se m'escapa he utilitzat aquest partit per als diferents treballs sobre política al llarg de la carrera i ara també ha estat així. Si en l'assignatura sobre teoria política vaig poder observar cóm aquest partit s'ajustava als paràmetres actuals de tendència política de caire representatiu, ara he pogut extreure algunes conclusions que defineixen una mica més les seves linies directius com a partit.

S'han usat per a l'anàlisi els posts al blog el blog de Rosa Díez des de març fins a juny de 2013. Aquests han estat:
  • De pactos y sectetos” (03-06),
  • Ondarroa siempre ha sido un lugar complicado” (15-05),
  • Como dos gotas de agua” (29-04),
  • Querella preferentes: contra la impunidad y por la regeneración democrática” (16-04),
  • NO” (25-03),
  • Las oportunidades perdidas de PP y PSOE” (22-03),
  • No hay mayor corrupción política y democrática que la permisividad ante ETA” (17-03),
  • La perversión de la política” (11-03).

En tots aquests textos les paraules que, evidentment, han estat més utilitzades han estat articles com “el, la, los, las” o conjuncions com “a, y, o”. Entrant a considerar noms comuns la paraula més utilitzada ha estat “gobierno” amb 32 vegades. Aquesta ha estat associada principalment al verb fer en la forma “haga” però també al verb saber en la forma “sabe” o al verb creure en la forma “cree”. L'associació amb noms comuns ha estat principalment amb “batasuna”, “socialista”, “amigo” o “democrático. El segon nom, en aquest cas nom concret, ha estat “ETA”, usat 28 vegades. Les paraules amb que s'ha associat han estat principalment verbs com “vuelva”, “reclama”, “atentaba” o “toma”. Amb 27 vegades la tercera paraula més utilitzada ha estat un adverbi: “más”, seguida de política (26) y “nos” (21). A més distáncia ja trobem “PP” (17) i “PSOE” (16) , “democràcia” (15), “España” (14) i “ciudadanos” (12). Destacar ara aquesta darrera paraula com apel·latiu habitual per al conjunt de la població a diferència d'altres com “hombres”(0), “mujeres” (0), o “personas”(1). Dins les absències destacar també la d'altres partits polítics: CIU (0), PNV (0), per exemple, els quals són anomenats com “nacionalistas” (2) . En aquest mateix sentit no apareixen “catalanes” (0) o vascos (0), y sí “españoles”, al menys en una ocasió. Altres paraules utilitzades sovint són “pacto”, “ellos” (11) , “estado” “partidos”, “diputados”, (9), “acuerdo”, “pactarán” “hecho” “claro”, “siempre” (8) o “estamos” i “somos”, amb 7 vegades.

Aquest panorama lexicomètric ens dona idea d'un discurs directe amb objectius molt clars, com poden ser el govern o ETA, on aquests s'associen a verbs com fer, creure o saber. Cal dir que , tot i no prendre conclusions precipitades, xoca bastant aquest tipus d'agenda blocaire en comparació per exemple amb la que presentava en Daniel Meri al seu blog Benvinguts a l'hipertext. S'estableix, igualment, una distinció en tot el context entre un nosaltres i un ells, on el nosaltres són els ciutadans i l'ells els partits principals de l'Estat. Destaquen, al meu parer, dues qüestions. Per una banda el fet d'obviar referir-se a partits catalans i vascos com a tals i fer-ho, en canvi, sota el sobrenom de “nacionalistes”. Per una altra, existeix un cert tó institucional i eclèctic en l'ús de paraules habituals com “España”, “política”, “democràcia” o la mateixa “ciudadanos” amb les que sembla haver-hi una voluntat d'identificació. En darrer terme, en un segon nivell d'utilització podem parlar de paraules com “pacto”, “acuerdo” “pactarán”, “somos” o “estamos” on es podríen definir una segona linia d'objectius a mostrar en el bloc.

4 comentaris:

  1. Hola Ferran. amb tants comentaris com hem de fer no sé si em repeteixo. De totes maneres veig que has triat el Googel com jo, des de l'any 2006. Ja seguiré visistant els teus postsi en faré el comentari
    salut
    Mèlich

    ResponElimina
  2. Hola Josep. No sé si he entratabans al teu bloc.
    Veig que has triat el Google com jo. És un sistema fantàstic. Jo hi sóc des del 2006.
    Ja ens anirem llegint i opinaré més i millor de la teva feina hipertextual.
    salut
    J- Mèlich

    ResponElimina
  3. Bona elecció la del Blog de Rosa Díez. Crec, però, que en l'anàlisi lexicomètric totes les paraules del tipus verbs, adverbis, conjuncions i demés no "contabilitzen" ja que no revelen informació important. És, però, un bon anàlisi revelador sobre la ideologia que l'alimenta.

    ResponElimina
  4. Gràcies pel comentari Alba.
    Això dels verbs, adverbis no ho sabia.
    Potser hauria d'haver-me informat millor.

    ResponElimina